Dibuixos

  • Per a la generació de dibuixos, imatges o esquemes. 
  • Edita i inserir.
  • Mapes mentals.
  • Pluges d'idees.
  • Pòsters.

Un altre dels arxius que podem crear amb Google Drive són els Dibuixos.

El que podem fer és dibuixos i gràfics simples, dibuixant traçats, usant formes predefinides, text, etc ... però no retocant imatges.

Com amb la resta de documents, per crear un nou dibuix, només cal seleccionar Dibuix al botó Crear nou.

 Excepte per les eines específiques de dibuix, l'entorn és el que ja coneixem:

- La caixa per al títol, i els botons Comentaris i Compartir.

- La barra de menús, amb els diferents menús desplegables.

- La barra d'eines, amb les icones d'eines i accions més comuns.

On sí veiem diferència és en l'àrea de treball, el llençol per dibuixar. Es tracta d'l'àrea que mostra quadrats clars i foscos molt tènues, com un tauler d'escacs.

Aquests quadrats no formen part del dibuix, ni es veuran a l'exportar-o imprimir-lo. De fet, el llençol realment és transparent, i els quadrats són només una ajuda visual.

 

A la barra d'eines trobem les eines necessàries per començar a dibuixar:

- El botó que ens permet dibuixar línies és desplegable, amb les següents opcions: L'eina Línia ens permet dibuixar una línia simple. Només cal que feu clic per marcar l'inici, arrossegar, i deixar anar per marcar el final.

L'eina Fletxa funciona com l'eina Línia. L'única diferència és que a la fi del traçat mostrarà una punta de fletxa.

Però la veritat és que podem convertir en fletxa qualsevol dels traçats creats amb les eines anteriors. A la barra d'eines, tenim dos controls per a les puntes de fletxa:. El primer ens permet seleccionar la forma de la punta inicial de l'traçat (el primer clic) i el segon la forma de el traçat final.

La pinta vermella indica sense punta. Les fletxes podem aplicar-les sobre el traçat existent.

L'eina Connector angular i Connector corbat faciliten el dibuix de línies que connectin altres objectes sobre el llençol.

En el moment en què vam començar a dibuixar un connector, a l'apropar el curs a una forma, aquesta mostra punts rellevants de la seva geometria que "atrauran" la línia de connexió.

Els connectors corbats es mostren, precisament, com una corba suau.

L'eina Corba va creant els punts d'inflexió de la corba aquí on fem clic. Amb un doble clic es conclou la corba. L'eina polilínia ens permet dibuixar polígons. Amb cada clic d'el ratolí, crearem un vèrtex.

Per acabar la forma tenim dues opcions: fer clic al punt inicial, de manera que obtenim un traçat tancat; o fer doble clic, i deixar el traçat obert.

L'eina Mà alçada ens permet dibuixar lliurement. Mentre mantinguem premut el botó de l'ratolí, si anirà dibuixant el mateix traç.

 

Text Tenim dues maneres diferents d'inserir text en els nostres dibuixos:

Text normal: Si hem d'escriure text llarg, podem usar l'eina Quadre de text.

Primer definim l'àrea de text com si fos un quadrat. A el fer-ho, podrem editar el contingut. Quan ho tinguem, només cal prémer Retorn.

En comptes d'usar quadre de text, hom pot tenir el text directament dins d'una forma. Per fer-ho, només cal seleccionar la forma i després fer doble clic.

Apareix la regió editable, i el text que escrivim quedarà dins de la forma. Al tenir seleccionat un element de text, a la barra d'eines apareixen els controls habituals per al format de text: Negreta, Cursiva, Color de el text, Alineació i Mida.

WordArt 

-Quan volem crear text per a un títol o rètol, podem inserir un WordArt. El podem trobar al menú Insereix. Això obre una caixa on escrivim el text que desitgem. Al prémer Enter (o Intro) Des de la barra d'eines, podem posar-lo en Negreta, cursiva i triar la Tipografia.

En què es diferencien els dos tipus de text?

Podem considerar que, mentre el primer és text normal, el WordArt és realment una forma. Per tant, podem estirar, engrandir, triar un color de farciment i de contorn, etc. En canvi, si redimensionamos un quadre de text, no canvia la mida de l'propi text, però sí que s'adapta a la nova grandària de el quadre. Per tant, podem modificar un text WordArt com si d'una manera es tractés, fent servir les eines de farciment, color de línia, gruix i estil que veurem en el següent apartat.

 

Línies i farcit

Podem distingir dos elements en les formes i objectes WordArt: el farciment i les línies que delimiten aquest farciment.

Com hem vist, podem tenir elements, com les línies, que no tinguin farciment.

Les línies les podem canviar d'ample, d'estil (sòlid, guions, puntejat ...) i de color.

A més, des del menú Format podem canviar la decoració de les línies: Podem canviar les unions, com es mostra el vèrtex de la unió de dues rectes: O canviar els extrems de les línies (les tres línies tenen la mateixa longitud): Al farcit només podem canviar-li el color.

Però hi ha una cosa a tenir en compte, i és que podem personalitzar el color amb diferents nivells de transparència.

Quan un color és transparent, permet veure els objectes que hi ha darrere: Per a això, en el desplegable de Color, hem de triar Personalitzar color perquè s'obri un nou diàleg: Al la imatge anterior, veiem el color representat amb el valor hexadecimal # cfe2f3ff. En aquest valor, cfe2f3 indica el color, i els dos últims valors ff indiquen l'opacitat. Un valor alt, mostra el color opac, i un valor baix, el mostra transparent.

Per regular el nivell d'opacitat, tenim un selector a la dreta el diàleg. A l'crear un element, aquest es crea amb l'estil blau per defecte. Però si abans de triar l'eina i crear-lo, tenim seleccionat un element, el nou element prendrà aquest estil.

 

Imatges

Un altre dels elements que podem utilitzar en les nostres composicions són imatges.

Per inserir-la, podem usar la icona Imatge o l'opció Imatge de menú Insereix. Hem vist que tenim diversos orígens per una imatge.

Del nostre equip:

- Amb l'opció Carregar, només cal seleccionar les imatges que vulguem des del nostre equip. Prendre una instantània: Usant la càmera web del nostre ordinador.

- L'opció URL ens permet agafar la imatge directament d'una pàgina web. Per a això, hem d'anar a la pàgina i copiar l'adreça de la imatge.

A continuació l'enganxem a la caixa de text i podrem veure-la. Els teus àlbums ens permet seleccionar una imatge del nostre compte de Google Drive, entre les imatges que tinguem emmagatzemades en la nostra unitat.

- l'opció Cerca d'imatges de Google, que ens permet buscar imatges relacionades amb paraules. Un cop inserida, treballarem amb la imatge com amb la resta d'elements i com passa amb altres objectes, a la barra d'eines s'afegeixen botons específics, en aquest cas per a les imatges. No obstant això, aquests botons són iguals als que com inserir imatges a Documents de Google, de manera que no hi ha molt a afegir.

El botó retallar ens permet no només retallar la imatge de manera tradicional, sinó, a més, ens permet retallar-circumscrivint el seu contorn a una forma. 


Crea "memos"

És evident que els mems (una imatge acompanyada amb una petita frase) s'han popularitzat en els darrers anys tant en xarxes socials com en aplicacions de missatgeria com WhatsApp. La proposta d'avui és que siguin els nostres alumnes els que creïn els seus propis memes relacionats amb la unitat didàctica que estem treballant. No només es tracta de fer alguna cosa "graciós", que sens dubte traurà el somriure a més d'un, sinó que a força d'enginy nostres alumnes siguin capaços de sintetitzar amb una imatge i una petita frase aquell fet que més li ha cridat l'atenció de la unitat didàctica que estem impartint. 



GOOGLE DIBUIX pot ser una eina perfecta. I ho és perquè l'alumne disposa d'un llençol en blanc on plasmar totes les idees que se'ls vagi passant. Però no tot queda aquí. al tractar-se d'una eina col·laborativa, si la infografia s'elabora per parelles: dos poden estar elaborant la infografia de manera simultània i poder visualitzar en temps real, tots els canvis que està realitzant el seu company. Requereix d'una certa sincronització entre tots dos, de cara als formats a utilitzar, els colors, la posició, el tipus de font, mides dels elements ... Requereix també d'una planificació quant a l'ordre d'anar creant els elements: a tractar-se d'un espai reduït, s'aniran superposant uns elements amb altres i l'edició ha de ser bastant ordenada. L'eina disposa d'un xat des d'on els alumnes poden anar donant comentaris als elements que està fent l'altre, donant peu al debat de com s'ha d'anar fent les coses. En aquest petit vídeo hem preparat un exemple de com dur a terme aquesta activitat per parelles tal com hem comentat: