QUE PUC FER AMB DOCUMENTS DE GOOGLE?
Els Documents de Google són pàgines de text amb format: colors, alineacions, llistes, enllaços, imatges, etc. Tenen totes les característiques que podem donar-li a un document amb qualsevol processador de paraules modern.
Utilitzant Documents de Google podem crear cartes, treballs de redacció, documents amb les especificacions d'un projecte ... el que necessitem.
Començarem a estudiar aquesta primera aplicació de Google Drive. En ella veurem tot el necessari per editar documents de text, desplaçar-nos, seleccionar, eliminar, copiar, enganxar i desfer.
També veurem com buscar i reemplaçar paraules i diferents formes de veure un mateix document.
En les següents unitats veurem com donar format a aquests documents i com utilitzar eines avançades en els mateixos. Com podem recordar de la unitat anterior, vam obrir l'aplicació utilitzant el botó Nou de Google Drive, o bé fent doble clic sobre un document existent.
La pantalla de Documents de Google mostra els següents elements:
1. Menú d'Inici de l'Aplicació. Presenta una pantalla amb tots els documents allotjats a la nostra unitat de Google Drive per accedir-hi fàcilment, tal com es pot veure una mica més endavant.
2. Nom d'arxiu, destacar i moure. La caixa de l'esquerra permet definir el nom de el document, la icona en forma d'estrella permet afegir als arxius destacats de Google Drive i la tercera icona permet definir una nova carpeta d'emmagatzematge.
3. Barra de menús. Conté tots els comandaments necessaris per a l'elaboració d'el document.
4. Barra d'eines. És el conjunt d'icones amb els quals també podem executar les ordres de l'aplicació.
5. Comentaris i Compartir. Permeten afegir comentaris a el document. El botó Compartir permet indicar que usuaris poden veure i / o editar el document.
6. Àrea d'escriptura. Aquí escrivim i vam editar el document.
7. Indicador de pàgina. És una etiqueta que mostra la nostra posició en el document. També podem navegar pel document desplaçant la barra.
8. Botó Explorar. Permet fer cerques a la web relacionades amb el contingut de el document, de manera que podem trobar referències, imatges, etcètera.
Des de l'opció Crea es proposa la creació de diferents tipus de documents i la possibilitat de crear col·leccions per tal d'organitzar-los. Tan sols s'ha d'obrir el desplegable i triar el tipus de document que es vol crear:
Hi ha dues maneres per pujar arxius i carpetes a Documents Google Drive.
- Format caràcter. Font
- Format caràcter. Mida
- Format caràcter. Estil
- Colors del Text
- Treure els formats
- Format paràgraf. Alineació
- Format paràgraf. Sangria
- Format paràgraf. Interlineat
- Estils de paràgraf
- donar un format de columnes al nostre document
- llistes numerades, en què els elements s'ordenen numerant-los, o llistes amb vinyetes, on tots els elements tenen el mateix símbol
- plantilles
Inserir:
-enllaços, imatges, un dibuix, un gràfic, una taula, Vincles, marcadors, comentaris, Salt de pàgina, Capçalera i peu de pàgina, Línia horitzontal, Caràcters especials , Equacions Índexs, Nota a peu de pàgina).
Si estem treballant en Word i volem afegir una imatge de Google primer haurem de descarregar-la al nostre ordinador per posteriorment adjuntar-la al document.
No obstant això, Google Drive ens dóna l'opció d'accedir a Google Imatges directament des del document en què estiguem treballant, facilitant i agilitzant molt més la nostra tasca.
Els documents creats amb Documents poden tenir diferents graus de visibilitat a la xarxa. En principi tots són privats però podeu:
Quan es comparteix un document amb altres persones, el programa demana si es vol enviar un missatge de correu electrònic en el qual es pot adjuntar el document.
També es pot decidir que les persones a qui es convida a col·laborar en l'edició del document puguin convidar d'altres persones o no i donar de baixa col·laboradors en qualsevol moment, sempre i quan es sigui el propietari o es tingui el permís per fer-ho.
Una opció interessant quan es treballa de manera col·laborativa és la dels comentaris, que mostren en text escrit, el nom de l'usuari o usuària que l'ha escrit i la data. Els comentaris es poden recuperar des de l'opció Comentaris. Aquests es poden respondre, eliminar i marcar com a resolts. I podeu rebre Notificacions sobre els comentaris per correu electrònic.
Documents és una molt bona aplicació per a l'edició col·laborativa de documents, però cal trobar estratègies de treball. A les fases a les quals considereu necessari deixar constància de l'autoria de les aportacions, cada persona pot escriure en colors diferents o bé treballar amb comentaris.
El xat i la possibilitat d'edició simultània en temps real faciliten el seguiment, ja que, mentre s'està editant, es marca sobre el document la posició de cada persona, tot destacant allò que va escrivint. També es pot consultar l'historial d'edició del document, per revisar les contribucions que ha fet cada persona (Fitxer | Consulta l'historial de revisions).
Per obtenir el codi de l'iframe necessari per incrustar el document en un web heu de publicar el document, feu Fitxer | Publica al web … i accediu a la pantalla següent:
En el moment en el que heu publicat el document podeu obtenir el codi de l'iframe que heu de copiar en la pàgina web on el voleu incrustar.
Aquí teniu un exemple d'url:
Una vegada publicat el document podeu fer que es deixi de publicar fent clic en el botó deixa de publicar (Fitxer | Publicar al web …) en el moment que vulgueu.
Feu clic en "Insereix", podreu veure el codi de l'iframe: